Bel ons direct op 0800 61 119.

Stijgende energieprijzen?

Vele van onze klanten contacteren ons in paniek omtrent de stijgende energieprijzen. Wat is ons advies?

Vooreerst, ja het klopt, gas en elektriciteit staan historisch hoog! En geven niet meteen blijk om terug te beginnen dalen. Daarvoor is het politieke en macro-economische klimaat niet gunstig genoeg! Reden tot paniek? Energie-Makelaars doet het voor jou uit de doeken.

Geen paniek

– Weet dat de effectieve prijs van elektriciteit of gas maar een DEEL van de factuur is. 60% van de energie-factuur bestaat uit vaste kosten (zoals transport, distributie, taksen, enz). De stijgende energieprijzen hebben op dat deel dus geen directe impact. Dus een verdubbeling van de prijs, betekent niet een verdubbeling van de factuur.

– Media zoals VTM en HLN cultiveren het paniekverhaal om mensen te lokken naar een andere energieleverancier. Gelet dat nagenoeg elk nieuwsbericht eindigt met verwijzing naar hun eigen platform “mijnenergie.be”.

– De geschiedenis leert ons dat élke drastische stijging ook altijd terug daalt. Het voelt zuur aan, maar de beste houding is om even door de zure appel te bijten en komende maanden (jaren) terug te profiteren van de lagere prijzen!

Nu snel-snel switchen naar een vaste prijsformule waarbij je ‘zogezegd’ ingedekt bent tegen verdere stijgende prijzen lijkt een verstandige oplossing. Maar weet dat het risico omtrent verdere stijgende prijzen dan ook geheel bij de leverancier ligt en dat dit risico sowieso ingecalculeerd zit in het aanbod van hun vaste prijs. Dus sowieso betaal je dan een stuk ingecalculeerd risico en zal je allerminst profiteren van gunstigere prijzen wanneer de prijsdaling terug wordt ingezet.

Toch tijd voor verandering?

– Indien de huidige prijszetting jouw maximale budget bereikt heeft en nóg hogere prijzen jouw financiële situatie écht in gevaar zouden brengen, dan is het wel mogelijk om een vaste prijs te opteren. Dan zal je niet profiteren wanneer de prijsdaling terug wordt ingezet, maar je behoedt jouw bedrijf wél voor een verdere financiële kater.

– PRIJSFORMULE, PRIJSFORMULE, PRIJSFORMULE! Nagenoeg élke energieleverancier bepaalt de prijs voor de eindgebruiker op een min-of-meer gelijkaardige manier, namelijk (BEURSPRIJS x “COEFFICIENT”) + “VASTE MARGE”. Het verschil tussen de leveranciers zit vervolgens in de hoegrootheid van dat “coëfficiënt” en hoegrootheid van die “vaste marge”. Met een beetje wiskundige kennis begrijp je meteen waarom je bij hoge prijzen béter een leverancier kiest met een lager coëfficiënt en hogere vaste marge.

– Hoge prijzen bieden ook altijd een opportuniteit. Denk maar aan een verkoop van jouw teveel geproduceerde zonne-energie, dewelke terug gestoken worden op het elektriciteitsnet. De prijs die je hiervoor betaald krijgt, is bij voorbaat zo hoog mogelijk. Een vergoedingsformule dat in dergelijke gevallen gebaseerd is op de hoge beursprijzen is dan wenselijker dan gewoon een vaste afgesproken verkoopsprijs.

Kortom, niet altijd even makkelijk om de pro en contra’s af te wegen wat je nu best doet met jouw energiecontract. Contacteer ons en laat je begeleiden door onze Energie-Makelaars in deze woelige energiemarkt!

Contacteer ons en laat je begeleiden!

Variabel energiecontract

De evolutie van jouw variabel energiecontract Verschillende variabelen spelen een rol bij de evolutie van het tarief binnen een variabel energiecontract. Een cruciale factor hierbij

Lees meer