Bel ons direct op 0800 61 119.

De energiemarkt Q2-2021, in een notendop.

April

Op ten laatste 30 april moesten alle CO2 emissierechten aangegeven worden aan het Europees emissiehandelssysteem (EETS). Door aanscherping in het Europees beleid naar 55% minder CO2 tegen 2030 dan eerder 40% was beoogd, is het startschot gegeven voor een forse stijging in de prijs van de C02 emissierechten.

Daarenboven bleven de temperaturen in de maand april lager dan gewoonlijk en dit was ook te merken op de aardgasmarkt. Door de gestegen CO2 prijs zal er voor de productie van elektriciteit vaker naar aardgas worden gekeken en blijven de steenkoolcentrales op een lager pitje draaien, wat zich opnieuw vertaalde op de gasmarkt.

De internationale markten worden door de tenoren in de VS en China aangewakkerd en dat is duidelijk op de grondstoffenmarkt in zijn totaliteit.

De lange termijn prijzen voor elektriciteit volgde de stijging van CO2 en dit zal zich ook zo blijven verderzetten. Voor gas zien we dezelfde tendens. Het was kouder dan gemiddeld en dit zette de bevoorrading onder druk. Daarenboven zat er een kink in de kabel als we het over bevoorrading via het noorden hebben. De politieke problemen bij de Noren en Rusland vertaalden zich eveneens in de prijzenmarkt. (Het politieke aspect verduidelijken we hier evenwel niet).

Op de korte termijn markt zagen we een gelijkaardige stijging. De koude temperaturen en een hogere vraag zorgden voor een stijging in de korte termijn prijzen. Dit gepaard met een lage beschikbaarheid van de nucleaire productie zorgde dit voor een gemiddelde prijs van 56,99 €/MWh. De korte termijn gasmarkt volgde in grote lijnen de elektriciteitstendens.

Mei

Voortbordurend op het positieve corona nieuws stijgt de economie terug naar een vertrouwd niveau op de Amerikaanse en Chinese markten. Europa hinkt hier nog wat achterop maar komt ook stilletjes aan op niveau.

De CO2 prijs steeg rustig verder en doorbrak vlot de grens van 50€/ton. Een stijging van meer dan 30€/ton op een jaar. De grote boosdoeners hier zijn hedgefondsen die meer en meer macht hebben op deze fragiele markt. Meer en meer macht mag je gerust letterlijk nemen, 30% van de totale markt is in handen van een handvol hedgefondsen. De stijgende markt is voor hen natuurlijk optimaal.

De lange termijn prijzen voor elektriciteit stegen aanvankelijk verder, maar een kortstondige daling van de CO2 prijs gaf ons even hoop op een daling in de markt. Maar finaal zien ook weer dezelfde stijgende lijn. De gasaanvoer uit Noorwegen liep opnieuw zoals van ouds en dit heeft zijn impact op de gasprijs. Naar het eind van de maand konden we zelfs een fikse daling optekenen. 

De korte termijn markt ziet zich alweer gefnuikt door de volatiliteit van de hernieuwbare energie. Perioden van negatieve prijzen, afgewisseld met noteringen boven de 100 €/MWh. Koude en minder windproductie dan verwacht zorgde ervoor dat de maand werd afgesloten op 58,53 €/MWh. De korte termijn gasproductie toonde zich ondanks de daling bij de lange termijnprijzen toch stijgend. Dit hoofdzakelijk door de koudere periode en door de grote consumptie van elektriciteitsproductie op gas. 

Juni

Na lang wachten veerde ook de Europese economie finaal terug naar pre-corona hoogte en vervoegde hierbij koplopers China en de VS. Dit zorgt voor een rush op de grondstoffenmarkten en is merkbaar over de volledige markt.

De CO2 prijs daalde aanvankelijk, maar eindigde finaal op een record van 56,26€/ton. Ook zit de schrik er in wat de Europese Commissie in petto heeft met hun nieuwe aanpak van de Europese certificaten markt. Het prijspeil zal voor de komende periode toch minstens 50€ à 60€/ton zijn.

De lange termijn elektriciteit zakte de eerst helft van juni, maar nam dan vanaf week 3 een forse stap omhoog tot boven de 70€/MWh. De gasprijzen stegen ook alweer fors desondanks het warme weer. Door de 2 koude voorafgaande maanden waren de gasreserves nog steeds niet op een voldoende peil. Neem hierbij nog altijd die extra vraag naar gas door de elektriciteitsproductie op gas.

Op de korte termijn markt zagen we voor elektriciteit werkelijk ongeziene prijsniveaus. De Belpex klokt af op een frankenstein-esque 77,49€/MWh. Korte termijn gasprijzen volgde diezelfde tendens. 

 

 

Nog niet overtuigd? Nodig ons uit om het tegendeel te bewijzen!

Zakelijk laden

Ontdek de kracht van zakelijke laadpalen voor jouw bedrijf Waarom Zakelijke Laadpalen Installeren? Een Groen Imago en Concurrentievoordeel : Laat zien dat je bedrijf betrokken

Lees meer