Bel ons direct op 0800 61 119.

Energiedelen: Wat is het en wat kan je ermee?

Wat is energiedelen?

Je kan binnen het Fluvius-netwerk eigen opgewekte energie delen met iemand anders, zoals een familielid , een vriend of collega’s. Je kan ook delen met jezelf, bijvoorbeeld door energie uit te wisselen tussen je bedrijf en je thuisadres. Zolang je energiecontract op dezelfde naam staat. Je kan ook delen binnen een nedrijfsgebouw met andere. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een digitale meter.

Wek je je eigen energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is de voordeligste optie om die zo veel mogelijk zelf te verbruiken. Zo hoef je die energie niet aan te kopen of overschotten op het net te injecteren. Heb je toch energie die je zelf niet gebruikt? Dan kon je die al verkopen aan je energieleverancier. Ook als derde investeerder kan je de injectie op jouw naam verkopen. Vanaf nu kan je in plaats van je overschot aan energie te verkopen aan je energieleverancier die ook delen met andere actieve afnemers. En al wat niet gedeeld of verkocht raakt, kan je nog altijd kwijt aan je energieleverancier.

Wat betekent energiedelen voor mijn factuur?

Energiedelen heeft een impact op zowel de factuur van degene die de energie deelt als van degene die de energie ontvangt.

De energieontvanger geniet een financieel voordeel. Door energie te krijgen van de energiedeler, hoeft hij minder aan te kopen van zijn leverancier en ziet hij zijn energiekosten dalen. De energieleverancier blijft wel een aantal taken opnemen voor alle energie die je verbruikt en doet een verrekening en kan daarvoor extra kosten aanrekenen of voorwaarden opleggen.

Bij de energiedeler zullen de energiekosten stijgen. Hij deelt zijn energie namelijk kosteloos met de ontvanger en krijgt voor die energie geen terugleververgoeding. Kosteloos betekent dat er voor de gedeelde energie geen vergoeding wordt afgesproken maar er kan wel een bijdrage voor het aandeel in de productie overeen gekomen worden.

Krijg je als energiedeler echter wel een vergoeding voor de gedeelde energie, dan spreken we niet langer over energiedelen, maar over energieverkoop (persoon-aan-persoonverkoop). De verkoper en ontvanger spreken de prijs van de energie onderling met elkaar af. Een facturatie tussen partijen is mogelijk.

Zowel energiedelen als persoon-aan-persoonverkoop hebben geen impact op je netkosten, heffingen en taksen op je elektriciteitsfactuur. Fluvius rekent geen extra kosten aan of geeft geen korting om aan een energiedeelgroep (het geheel van partijen die onderling energie uitwisselen) deel te nemen. Er wordt enkel een euro extra op jaarbasis aangerekend voor het doorsturen van kwartierwaarden (gedeelde energie per kwartier).

Hoe wordt de injectie verdeeld bij energiedelen?

De injectie wordt verdeeld op basis van 4 principes:

  1. Het delen of verkopen van energie aan andere actieve afnemers gebeurt per kwartier.
  2. Als ontvanger kan je nooit méér ontvangen dan wat je in dat kwartier van het net afnam.
  3. De resterende injectie stroomt terug naar de injecterende deelnemer.
  4. Je kan niet delen binnen één aansluiting (1 EAN-code).

Conclusie

Er zijn tal van mogelijkheden om aan energiedelen te gaan maar op vandaag spreken we nog over de beginstappen en hoe we hier mee omgaan. Het is dus van belang om goed alle mogelijkheden te bekijken en in het bijzonder met welke leverancier je hiervoor ook samenwerkt want ook hier kan je veel voordeel uithalen.

Indien je graag eens alle mogelijkheden bespreekt, aarzel niet om ons te contacteren en samen zoeken wij de gepaste oplossing voor jouw bedrijf.

Contacteer ons en laat je begeleiden!

Variabel energiecontract

De evolutie van jouw variabel energiecontract Verschillende variabelen spelen een rol bij de evolutie van het tarief binnen een variabel energiecontract. Een cruciale factor hierbij

Lees meer