Bel ons direct op 0800 61 119.

Dure energieprijzen = tijd om te kopen!

In 2018, tijdens de “nucleaire crisis” met politieke debacle of we de kerncentrales tegen 2025 zouden sluiten of niet, ging de Endex LT-termijn markt de hoogte in. Het politieke steekspel tussen Electrabel en toenmalige regering deed de energieprijzen ongezien stijgen. Met het vooruitzicht nu op definitieve sluiting van de kerncentrales in 2025, zien we dit fenomeen terugkomen en merken we een gelijkaardige tendens in de lange termijn marktprijzen.

CO2 emissierechten gaan momenteel vlotjes over de toonbank aan €50 (en hoger) per ton en stuwen zo de energieprijs fiks de hoogte in. Hoe en wanneer deze trend afbuigt is op heden nog niet te voorspellen. Op 14 juli presenteert de Europese commissie hun nieuw beleid en doelstelling voor 2030. De uitkomst hiervan zal uiteraard opnieuw bepalend zijn voor de energieprijs.

Betekent dit nu dat we vermoeden dat de prijzen ongezien zullen blijven stijgen en dat we net zoals vele doemdenkers verwachten dat CO2 emissierechten gaan stijgen tot €100 per ton? Nee! Als we naar de prijszetting op lange termijn markt kijken, zien we zelfs een daling voor de jaren 23’ en 24’. Hoe komt dit? De voorspelde groei aan groene energie is niet louter een Nostradamus voorspelling, de installaties in groene energie zijn incontournable en zijn ook onze toekomst. Met die groei aan geïnstalleerd vermogen, komt dus ook de prijsdaling.

Dus voor de inkoop van uw energie raden wij momenteel NIET aan om in te tekenen op vaste prijzen.  

De verkoop van uw energie daarentegen aan een hoge vaste prijs is natuurlijk wél interessant. De injectie van uw eigen energieproductie (door zonnepanelen of andere alternatieve energiebronnen) is namelijk ook gebonden aan de lange termijn prijzenmarkt. Waar er klassiek een variabele (hourly) prijs voor injectie werd bedongen, gaan we nu volop adviseren om de verkoopprijs van uw energie voor enkele jaren aan zo hoog mogelijke prijs vast te zetten. We adviseren dus onze klanten nu om hun injectie de komende jaren zo DUUR mogelijk te verkopen!

Dure energieprijzen betekenen dus zeker ook opportuniteiten. Word u graag geholpen met uw energie inkoop- én verkoopbeleid? Aarzel dan niet en contacteer ons snel!

 

 

Nog niet overtuigd? Nodig ons uit om het tegendeel te bewijzen!

Zakelijk laden

Ontdek de kracht van zakelijke laadpalen voor jouw bedrijf Waarom Zakelijke Laadpalen Installeren? Een Groen Imago en Concurrentievoordeel : Laat zien dat je bedrijf betrokken

Lees meer